Kalmar Konstmuseum

  • Visit Öland
  • Visit Öland
  • Visit Öland
  • Visit Öland
  • Visit Öland
  • Visit Öland
Adress: Stadsparken 1, 392 33 Kalmar, Sverige
Telefon: 0480-426283
E-post: info@kalmarkonstmuseum.se
Hemsida: Kalmar Konstmuseum
Läge: Kalmar
FavoriteLoadingAdd to My Map
Visa på Google karta

Museet och byggnaden

Mitt i Kalmar ligger ett av Sveriges mest omskrivna konstmuseer. Det är ett mycket samtida konstmuseum, inriktad på att väcka och vrida på frågor som rör människors framtid och regionens utmaningar. Den historiska och geografisk profilen riktar sig mot nordöstra Europa, de länder och kulturer som Kalmarbygden haft kontakt med under seklens gång, i krig såväl som i fred.

Museets målsättning är att vara en mötesplats för reflektion, diskussion och nya intryck, att fungera som en röst i den offentliga debatten och att utgöra en kulturell motor i Kalmarregionen. Därför finns även en omfattande pedagogisk verksamhet för barn och unga. Guidade visningar ingår i entréavgiften varje söndag och Kalmar konstmuseum ordnar också programverksamhet som konstnärssamtal, föreläsningar och seminarier kopplade till utställningarna.

Byggnaden, som har skapats av Martin Videgård Hansson och Bolle Tham, invigdes den 10 maj 2008 och är utformad som en kub i fyra plan med fasader av svartlaserat trä. Ett glasat entréparti förenar museibyggnad, restaurang Byttan och den omgivande Stadsparken.
Samma år som invigningen tilldelades byggnaden Sveriges viktigaste arkitektpris, Kasper Sahlin-Priset.

2008 fick den nya byggnaden Sveriges viktigaste arkitekturpris. Juryn motiverade beslutet med orden:

En djärv, genial och oväntad placering av ett konstmuseum i Kalmar Stadspark. Den stora byggnadsvolymen anas med sina ljusblänk bland parkens träd. Det inre är välkomnande och vackert. De släta, ljusa betongytorna och stendetaljerna lyfter fram konsten som här visas. En plats för både ro och eftertanke.

Samlingarna

Kalmar konstmuseums samlingar består till stor del av tre delvis överlappande kategorier. Den svenska romantiken och modernismen, den regionala konsten i Kalmar Län och den samtida konsten. Verk ur samlingarna visas inom museets verksamhet i växlande utställningar liksom genom att lånas ut och bli utställda på offentliga platser runt om i länet. Numer är även samtliga över 3000 verk tillgängliga att beskåda via internet, på konstdatabas.designarkivet.se

 

Barn

På vardagarna är verksamheten för barn och unga vid Kalmar konstmuseum riktad till skolor och förskolor. Kalmar Konstmuseum är en fantastisk plattform och utgångspunkt för skolor och olika pedagogiska verksamheter.

 

Öppen skapande verksamhet för barn och unga.

Söndagar klockan 14–16 tar museets pedagog emot och arbetar tillsammans med barn utifrån tankar kring ett konstverk eller en del av en aktuell utställning. Det kostar 20 kr per tillfälle. I mån av plats är vuxna välkomna i ateljén. Annars rekommenderas de vuxna att i lugn och ro besöka museet under tiden.

 

Öppettider

tisdag, torsdag & fredag 13 – 16
onsdag 16 – 21
lördag & söndag 11 – 16

Alltid öppet för bokningar.

Stängt långfredagen, 1 maj, midsommarafton, 23 dec, julafton, juldagen, nyårsafton och nyårsdagen.

 

Entré

Vuxna: 50 kr.
Barn och ungdom t.o.m. 21 år, fri entré.
Studerande: 40 kr (stud leg).
Pensionärer: 40 kr.
Fri entré för medlemmar i Kalmar konstförening
Kalmarpasset: 50% rabatt på entrén.
Svensk Kulturarvskort: 50% rabatt på entrén.
Grupp om minst 10 personer: 40 kr/person