Öland har massor, för alla! Öland är verkligen Solens, Smakens och Sinnenas Ö. Detta kommer vi att skriva lite om framöver. Låt oss här börja med Öland som Smakernas Ö, och lite om Ölands Guld.
För just nu växer guldet lite här och var på åkrarna, detta guld som ska bli klart till Skördefesten, vi talar givetvis om pumpan.
Men vad många inte vet är att det förutom den färdiga pumpan, produceras guld redan nu och då menar vi pumpablomman. En underbar delikatess som vi ska visa hur man tar hand om.
Pumpan
Pumpablomman
Men innan vi gör det så vill vi ta upp ett par viktiga regler när man plockar pumpablommor.
- Det är bara HAN-blommor som får plockas för att tillagas, och man får aldrig ta alla hanblommor på ett enda ställe, utan de skall tas lite här och där, så man inte förstör pollineringsarbetet för bin och odlare. HON-blommorna är nämligen dem som blir pumpor senare, detta är odlarens pengar, så låt bli dem.
- Man måste alltid prata med odlaren som äger marken och odlingen om lov att plocka blommorna, och då bör man också tala om att man kan skilja på HAN- och HON-blommor, så att han förstår att ni inte kommer att förstöra hans kommande pumpor.
Hur man skiljer på HAN- och HON-blommor kommer vi att visa efter tillagningen som kommer här.
Så till delikatessen som vi har runt om oss just nu.
Friterade Pumpablommor
Detta behöver vi för ca 4 personer, men det är ju så gott så hos oss räcker detta bara till två 🙂
150 g vetemjöl
salt och peppar
1 nypa muskot
2 msk olivolja
2 ägg
6 msk vitt vin
6 msk vatten
16 pumpablommor
1. Blanda ihop mjöl, salt, peppar, muskot, olja och äggulorna i en bunke. OBS vitan ska ni spara i en annan liten bunke till senare.
2. Häll i vattnet i bunken och börja röra om det med en gaffel, eller visp, jag föredrar att arbeta med en gaffel, men det är ju lite personligt hur man gör.
3. Tillsätt vinet under tiden ni rör ut smeten.
Det kan behövas mer vätska än vad som står i receptet, så tillsätt det efter hand, tills smeten får en lätt och krämig konsistens. När smeten är jämn och fin så ställer vi den åt sidan för att vila i ca 30 minuter.
Under tiden tar vi hand om blommorna och förbereder dem. Det börjar samtidigt bli dags att sätta på frityroljan på spisen så att den kommer upp i rätt temperatur tills vi ska använda den.
4. Befria blommorna från stjälkar, gröna blad och ståndarna. Lägg dem åtsidan så länge
5. Nu är det dags att ta hand om vitan som vi har från de två äggen, vitan vispas till ett hårt skum. Den skall sitta kvar i bunken när ni vänder den upp och ner.
6. Vänd nu ner den vispade vitan i smeten, och rör försiktigt om så ni får en porös och jämn smet.
7. Nu är det dags att doppa blommorna i smeten, tryck ner några stycken i smeten, så många det finns plats för.
Kontrollera att frityroljan är uppe i rätt temperatur. Detta gör ni enklast med en liten bit vitt bröd som läggs i grytan, det ska börja bubbla runt brödbiten och den ska bli brun. Då är oljan uppe i rätt temperatur.
8. Ta nu bunken med blommorna och lägg i dem en och en tills det är fullt. Ha en nätslev tillhands att vända blommorna med så att de får en gyllenbrun färg på båda sidorna.
9. När färgen är gyllenbrun så tar vi upp dem med nätsleven. Låt blommorna rinna av i grytan lite och lägg dem på ett serveringsfat med papper eller servetter under, så att ytterligare olja tas upp.
Nu är det bara att hugga in på denna Öländska delikatess, god som förrätt, eller som ett litet tilltugg till entrédrinken.
Man kan givetvis använda andra blommor också, till exempel zucchiniblommor. Även salviablad är gott att fritera så här.
Nedan lite om hur ni skiljer på Han och Hon blommor, viktigt att veta.
Han- och Hon-blommor
Här kommer lite info om hur ni skiljer HAN- från HON-blommor, och som vi sa tidigare, det är viktigt att kunna göra det, så att allt guld kan bli tillvarataget.
Hanblomma till vänster och Honblomman till höger.
En honblomma, lägg märke till fruktskottet under blomman, ca en dag gammal blomma. Honblomman växer också betydligt kortare från stammen, och ligger neråt.
Hanblomma, hanblommorna växer uppåt, och har inte fruktskott under själva blomman.
Slutligen, plocka aldrig pumpablommor på åkrarna utan att först fråga bonden om lov! Tänk på att det är hans yrke och inkomst och respektera det!