Stenskvätta,-Hans-Olsson Fåglar ÖlandStenskvätta, © Hans Olsson

Fåglar i april

Detta är en spännande och händelserik månad i fågelvärlden. Den inleds inte sällan med vinterlika förhållanden och avslutas ofta med sommarvarma dagar. Allt tycks hända under denna period. Detta återspeglas också bland fåglarna. Samtidigt som de sista övervintrarna, som varfågel och snösparv, lämnar södra Sverige anländer flera långväga tropikflyttare. Stenskvättan brukar vara först efter sädesärlan. Därefter följer en lång rad småfåglar som trädpiplärka, gulärla, och mot slutet av månaden kommer svalor, flugsnappare, göktyta och de första sångarna, med Sveriges vanligaste fågel, lövsångaren, i täten.

April är en månad då man skulle behöva vara på alla Ölands fågellokaler samtidigt. Men beroende på vädret går det att välja olika strategier i fågelskådandet. Vid sydliga vindar och klart till halvklart väder är sträckskådning vid kusten att rekommendera. Från gryning och några timmar framåt brukar sträcket vara som bäst. Framemot förmiddagen har sträcket avtagit för att ibland nå en mindre topp igen under sen eftermiddag och kväll. Mitt på dagen lönar det sig i stället att genomsöka kustnära dungar och enbuskmarker efter nyanlända småfåglar eller efter för årstiden förväntade ovanligheter som härfågel, ringtrast, svarthakad buskskvätta och brandkronad kungsfågel.

 

De flesta småfågelarter sträcker om natten, och framemot gryningen vill de helst uppsöka första bästa skyddade miljö, som på Öland inte sällan blir en isolerad träddunge vid kusten. Detta blir än mer uttalat under dimmiga och disiga morgnar som då kan bjuda på ett imponerande ”nedfall” av småfågel i buskagen. April är också den månad då alla Ölands våtmarker fylls på med änder, doppingar, vadare och sumphöns, och på strandängarna har nu skärfläckor, rödspovar och kärrsnäppor återvänt.

Härfågel, Lars Lundmark Fåglar ÖlandHärfågel, © Lars Lundmark

Fåglar att hålla utkik efter i april.

Mindre sångsvan, ägretthäger, brushane, småspov, kustlabb, svarthuvad mås, fisktärna, jorduggla, rödstjärt, pungmes och hämpling.

Hämpling , Lars Lundmark Fåglar ÖlandHämpling, © Lars Lundmark

Ägretthäger, Lars Lundmark Fåglar ÖlandÄgretthäger, © Lars Lundmark

Brushane, Lars Lundmark Fåglar ÖlandBrushane, © Lars Lundmark

Fisktärna, Lars Lundmark Fåglar ÖlandFisktärna, © Lars Lundmark

Svarthuvad mås, Lars Lundmark Fåglar ÖlandSvarthuvad mås, © Lars Lundmark

Pungmes, Lars Lundmark Fåglar ÖlandPungmes, © Lars Lundmark

Småspov, Lars Lundmark Fåglar ÖlandSmåspov, © Lars Lundmark

Jorduggla, Markus Tallroth Fåglar ÖlandJorduggla, © Markus Tallroth

Ölands-fåglar-ÖOF Öland


Källa
: Ölands Fåglar © Ölands Ornitologiska Förening ÖOF (författare detta kapitel: Pav Johnsson och Anders Waldenström)

Bilder: se respektive bild

Boken: Ölands Fåglar (496 sidor) kan beställas på Naturbokhandeln
ISBN: 9789188124555