Fåglar i maj

Maj är den månad på året då flest antal fågelarter ses på Öland, och den är också de tropikflyttande fåglarnas, fågelskådarturisternas och rariteternas månad framför andra. Just chansen att få se något utöver det vanliga är kanske den främsta orsaken till att åtskilliga tusen fågelskådare besöker ön så här års. Det förväntade är att se det oväntade, och därför är veckorna 21 och 22 i mitten och slutet av maj heliga för många fågelskådare.

Att från gryningen bevaka Ölands norra eller södra udde i maj är spännande, nästan vad som helst i fågelväg kan dyka upp. Lommar, alkor, prutgäss och tärnor sträcker förbi och har ibland sällskap av bredstjärtad labb, någon av islomsarterna samt stäpphök och aftonfalk. På kortbetade gräsmarker nära Ölands båda uddar händer det att någon ortolansparv, rödstrupig piplärka, citronärla eller till och med korttålärka blandar sig med gulärlor, och i luftrummet ovan kan när som helst en biätare, rostgumpsvala eller aftonfalk passera.

Biätare, Lars Lundmark Fåglar ÖlandBiätare, © Lars Lundmark

Aftonfalk, Lars Lundmark Fåglar ÖlandAftonfalk, © Lars Lundmark

Nu anländer också stora antal av småfåglar till ön. De allra första av de som övervintrat nere i Afrika har redan anlänt, men i första hälften av maj kommer de verkligt stora antalen. Inte bara de fåglar som ska stanna på ön, utan också de som passerar på sin väg norrut. Vår vanligaste småfågel lövsångaren uppvisar därför två tydliga sträcktoppar i Ottenby fågelstations ringmärkningsmaterial: en topp av de som stannar och häckar på Öland och en topp i slutet för de som ska vidare norrut.

Så här års är det en makalös upplevelse att vandra i någon av Ölands alla lundar. Ljudkulissen är öronbedövande. Kören av bofink, lövsångare, taltrast och trädpiplärka blandas upp med svarthätta, trädgårdssångare, grönsångare samt härmsångare, och den kan dessutom kryddas med halsbandsflugsnappare och, mer sällan, mindre flugsnappare.

En rad Ölandsspecialiteter visar också upp sig i maj. Nyanlända ängshökar vinglar över alvaret och näktergalar slår sina slag i lunden. Sist av alla kommer några av Ölands mest karakteristiska fåglar, som svarttärna, kornknarr, höksångare och sommargylling.

Blåhake, Lars Lundberg Fåglar ÖlandBlåhake, © Lars Lundmark

I fågelvärlden kan nästan allt hända i maj, och en veckas fågelskådande i slutet av månaden kan ge över 150 fågelarter för den som sliter lite extra med artjagandet.

Fåglar att hålla utkik efter i maj.

Svart stork, fjällpipare, dubbelbeckasin, turturduva, blåhake, gräshoppsångare, flodsångare, lundsångare, gulhämpling och kornsparv.

Gulhämpling, Lars Lundmark Fåglar ÖlandGulhämpling, © Lars Lundmark

Mindre flugsnappare, Lars Lundmark Fåglar ÖlandMindre flugsnappare, © Lars Lundmark

Dubbelbeckasin, Lars Lundmark Fåglar ÖlandDubbelbeckasin, © Lars Lundmark

Svartstork, Lars Lundmark Fåglar ÖlandSvart Stork, © Lars Lundmark

Ölands-fåglar-ÖOF Öland


Källa
: Ölands Fåglar © Ölands Ornitologiska Förening ÖOF (författare detta kapitel: Pav Johnsson och Anders Waldenström)

Bilder: se respektive bild

Boken: Ölands Fåglar (496 sidor) kan beställas på Naturbokhandeln
ISBN: 9789188124555