Ölands Museum, Himmelsberga

  • Visit Öland
  • Visit Öland
  • Visit Öland
  • Visit Öland
  • Visit Öland
Adress: Himmelsberga bygata 1, 387 93 Borgholm
Telefon: 0485 - 56 10 22
E-post: info@olandsmuseum.com
Hemsida: Ölands Museum, Himmelsberga
Läge: Mellersta Öland
FavoriteLoadingAdd to My Map
Visa på Google karta

Om museet

1959 invigdes Norrgården på Ölands Museum Himmelsberga. Syftet var att rädda en traditionell öländsk radby till eftervärlden, på 1950-talet hade man börjat riva uthus och lador på de öländska gårdarna för att få plats med traktorer och större maskiner.

Himmelsberga är en dubbel radby, vilket betyder att det på båda sidor av den lilla bygatan ligger ladugårdslängor och att boningshuset ligger längre in på de kringbyggda gårdarna. I gårdarna finns hus och miljöer från 1700- och 1800-tal, med inredning och utrustning som hörde till livet på den öländska landsbygden. I hagarna går göingegetter, ölandshästar och linderödssvin och framför Karl-Olsgården finns förutom det magnifika vårdträdet, gotlandskaniner och öländska dvärghöns. I odlingar och i trädgårdar växer äldre kulturväxter.

Byn Himmelsberga är en del av östra Ölands kulturlandskap och ger idag ett mycket genuint och idylliskt intryck, en oas för stressade nutidsmänniskor. Hur livet verkligen gestaltade sig för människorna som bodde här, med hög grad av självhushåll, slitet med djur, matlagning, tvätt och odlingar men också gemenskap i arbete och fest, kan vi bara ana. Miljöerna sätter igång fantasin, och får oss att ställa frågor om vårt eget sätt att leva.

Himmelsberga har sedan 1959 utvecklats med fler gårdar, en vacker konsthall, galleri, kaffestuga och butik. Museet ägs och drivs av Ölands Hembygdsförbund.

 

Välkommen till Kaffestugan!

Under helgerna i maj och september satsar vi extra på vår fina kaffestuga och bjuder in till traditionellt Kaffekalas! Då frestar vi med fikabuffe med ett stort sortiment av hembakade kakor, vetebröd och gräddtårta. Under dessa helger är det också fri entre till museet – så välkomna att möta våren med en god fika på Himmelsberga!

Kaffestugan är förstås också öppen för våra besökare varje dag i juni, juli och augusti. Då erbjuder vi goda matpajer med sallad och bröd, goda smörgåsar och kaffe med hembakade bullar och småkakor av olika slag.

Vill du hyra kaffestugan?

Under höst, vår och sommar kan du hyra vår mysiga kaffestuga för fester, bröllop eller möten. Maj-september är priset 1000 kr. Mars, april, oktober och november kostar det 1500 kr. För mer information ring 0485-561022

 

Besök vår trevliga handelsbod!

Har ett stort och särklassigt sortiment av slöjd och hantverksprodukter, noga utvalda för att uppfylla museets kvalitetskrav. Här finns också en bokavdelning inriktad på kulturhistoria och ölandslitteratur.

Här kan du hitta Anneli Ersbackens betongljusstakar inspirerade av rabarberstjälkar och Gunilla Ottergrens stickade tröjor efter öländska mönster. Här finns Ellen Ekhs sparsmakade keramikstilleben och Monica Givells broderade baskrar. Förningsdukar, sockenböcker, träleksaker och öländska matvaror som havtornste och kravhonung finns också i vår handelsbod.

Och naturligtvis finns här glass, godis, vykort etc.

Vill du beställa böcker eller varor, eller har frågor om Himmelsbergas sortiment kontakta oss gärna via e-post handelsboden@olandsmuseum.com , eller under handelsbodens öppettider på tel nr 0485-561153.

 

Vi öppnar gärna för gruppresor under maj & september månad. Hör av Dig för bokning!

 

Galleri

Konsthallen

På Himmelsberga visas under sommaren en rad intressanta utställningar av spännande samtidskonst. Se hemsidan eller Whats On här för programmet 2014.