Resmo Kyrka

  • Visit Öland
  • Visit Öland
  • Visit Öland
  • Visit Öland
  • Visit Öland
  • Visit Öland
Adress: RESMO 104, 380 62 Mörbylånga, Sverige
Läge: Södra Öland
FavoriteLoadingAdd to My Map
Visa på Google karta

Kyrkomiljön

Resmo kyrka och kyrkogård ligger på Ölands västra sida uppe på landborgen med utsikt över den bördiga Mörbylångadalen. Väster om kyrkan ligger den före detta folkskolan, uppförd 1868. Söder om kyrkogården och vägen mot Kleva ligger den gamla småskolan från 1920-talet. All undervisning flyttades till Mörbylånga 1955. I öster ligger gamla smedstugan och med gaveln som en del av kyrkogårdsomgärdningen ligger bårhuset. Tidigare låg fattighuset öster om kyrkan. Utanför kyrkogården i norr breder jordbrukslandskapet ut sig och man har utsikt över Kalmarsund.

 

Kyrkan

Med tanke på de fynd av runstenar och delar till en Eskilstunakista som påträffats i Resmo så bör den första kyrkan på platsen ha varit av trä. En stenkyrka uppfördes, tror man, år 1070 av en storman som hette Sweinu och vars namn finns på en runsten funnen på kyrkogården (nu på SHM). Resmo nuvarande kyrka är en av de äldsta och bäst bevarade på Öland, den har kvar sin grundplan från medeltiden.

Före år 1750 tillkom sakristian. År 1826 revs östtornets överdel samtidigt som västtornet uppfördes. Idag består den restaurerade kyrkan av ett kor med absid och ett ovanligt smalt och högt långhus med fönster i både norr och söder.

På 1920-talet renoverades kyrkan både in- och utvändigt och år 1931 renoverades kyrkan åter invändigt och kalkmålningarna från 1100-, 1200- och 1500-talen togs fram. Renoveringar har stsedan genomförts vid flera tillfällen tillexempel 1987, 1966 och på 1990-talet. Kyrkans medeltida altare, 1100-talet, återinsattes i kyrkan till 900 års jubileet år 2000.

 

Minneslund

Församlingen har fått tillstånd och har under 2006 påbörjat arbetet med att anlägga en minneslund i kvarter 04 norr om kyrkan.

 

Byggnader

Det före detta bårhuset ligger som en del av omgärdningen i öster och har ingången från kyrkogården. Det är en byggnad av vitputsad kalksten. Tidigare hade byggnaden spåntak som på 1980-talet fortfarande, och troligen även nu, låg kvar under bodens tegeltak. Bårhuset har trädörrar och över ingången är ett i puts format kors. Utrymmet används idag som förråd. I byggnaden inryms också materialbod. Golvet i materialboden är av kalkstensflisor. I boden förvaras bland annat delar av en äldre altarrundel, ett runstensfragment och en gravvård som före 1965 låg utanför sydportalen.

 

Övrigt

Daniel Sabelström var bonde, han ägde också den så kallade Gästgivaregården i Resmo mellan åren 1842-1870.

En gravtumba från 1700-talet öster om absiden avser häradsprosten Elias Salomon och hans hustru Maria Cecilia Berghman. Under den avsmalnande högresta kalkstenen väster därom vilar prosten Israel Ahlqvist, farbror till Abraham Ahlqvist, känd för sin bok om Ölands historia.

Gravplatsen med gjutjärnsstaket i den sydöstra delen är rest över kyrkoherde C Ekvall år 1876.

Gjutjärnstaketet runt om sjökaptenen Johan Söderlunds gravplats i den sydvästra delen av kyrkogården är tillverkat av Kockums.

 

Källa: Kalmar Läns Museum