Ölands Köksmejeri, Meléngården

  • Visit Öland
  • Visit Öland
  • Visit Öland
  • Visit Öland
  • Visit Öland
  • Visit Öland
Adress: Alby 121, 380 62 Mörbylånga, Sverige
E-post: christer@havsvik.se
Hemsida: Ölands Köksmejeri, Meléngården
Läge: Södra Öland
FavoriteLoadingAdd to My Map


Visa på Google karta

Mejeriet

Ölands Köksmejeri startade 2013 och ligger i Alby på sydöstra Öland. Här tillverkas ost på ett hantverksmässigt sätt, av mjölk från Öländska kor och med bara naturliga råvaror. Sortimentet består av halvmjuka ostar, salladsost och smaksatt färskost.

Mjölken till ostarna köps från en lokal producent i en grannby några kilometer bort, detta ger inte bara en viktig lokal förankring till Öland, utan även en flexibilitet i volym som skall ystas och man kan därför fokusera helt på det genuina mathantverket.

Mejeriet är inrymt i Albyboden, en affär med en historia som går mer än hundra år tillbaka i tiden.

Ostarna

Röd Alvar
En halvmjuk kittost av Munstertyp. Mild som ung men mognar till en karaktärsfast bekantskap efter cirka tre månader

Vit Alvar
En Camembert som kallas vit Alvar efter den vita sammetsytan. Efter tre veckor i mognadslager utvecklas smaken ytterligare under några veckor i kyllager innan den är helt ätmogen.

Blå Alvar
En blåmögelost av lite fastare typ med naturskorpa. Lämplig som dessertost eller i matlagning. Lagras från tre månader upp till ett år.

Gul Alvar
Halvhård ost med smak av grädde och skyddande gul yta. Osten går att hyvla, och det finns även en variant med torkad havtorn i. Lagras tre månader.

Salladsost
Salladsost av grekisk typ men mildare i smaken än vanligt eftersom den görs på enbart mjölk från ko. Osten säljs dels som oljekonserverad i tärningar med olika kryddning eller vacuumpackad i block.

Färskost
Mjölksyrakoagulerad mjuk och bredbar färskost smaksatt med olika kryddor. Rosépeppar, tryffel och ramslök är standard i sortimentet. Ibland tillverkas speciella smaker på begäran eller till olika evenemang. Ett exempel är färsk ost med smak av havtorn som säljs till Ölands Skördefest.

Lagrad Alvar
Ostar med vildmögel och naturskorpa. Här får naturen ha sin gång och man drar nytta av de mikroorganismer som redan finns i närmiljön. Ostarna blir ofta vackert spräckliga i flera färger och med viss doft av källare eller champinjon. Utseende och smak kan variera beroende på vilka kulturer som är mest aktiva för tillfället.

Var kan man köpa och äta ostarna

Restauranger som serverar ostarna
Bo Pensionat, Vickleby
Stora Frögården, Stora Frö
Allégården, Kastlösa
Stenhusa Mat & Café, Stenåsa
Carlas Cafe, Näsby
Hamncaféet, Stora Rör

Återförsäljare
Bremersons Saluhall, Kalmar
Josef Andersson eftr, Stora Rör
Ölands Skördebutik, Färjestaden
Mysinge Kött, Bårby
Stenladan, Algutsrum
Västersläts Gårdsbutik, Kalmar
ICA Mörbylånga
ICA Borgholm
Huldas i Harrstorp, Mönsterås
Havtornsgården, Triberga
Stenåsa Camping, Stenåsa