Borgholms Slott

  • Visit Öland
  • Visit Öland
  • Visit Öland
  • Visit Öland
  • Visit Öland
  • Visit Öland
Adress: Sollidenvägen 5, 387 94 Borgholm, Sverige
Telefon: 0485-88500
E-post: borgholms.slott@borgholm.se
Hemsida: Borgholms Slott
Läge: Mellersta Öland
FavoriteLoadingAdd to My Map
Visa på Google karta

900 år av svensk historia

Borgholms Slott ”Nordens skönaste ruin” hör till de byggnadsverk som väl knappast lämnar någon besökare oberörd. Dess storlek är överväldigande och läget fascinerande. Sällan har natur och arkitektur smält samman till en sådan enhet som här och denna enhet blev bara ytterligare framhävd, när slottet år 1806 härjades av en stor brand och det endast blev kalkstensmurarnas nakna former kvar av all den forna härligheten.

Borgholms Slott idag är ruinen av det storslagna barockpalats som Karl X Gustav byggde här vid mitten av 1600-talet. Han är den ende av Sveriges kungar som bott sammanhängande någon längre tid på slottet.

Idag är Borgholms Slott ett av regionens största turistmål som på ett unikt sätt ger oss en vandring i svensk, nordisk och europeisk historia som sträcker sig över 900 år! Borgholms Slott är en del av vårt gemensamma kulturarv och förvaltas av Statens fastighetsverk. Borgholms kommun ansvarar för verksamheten på slottet.

Borgholms Slott är ett levande museum idag, här blandas vår historia med nutiden. På Slottet blandas permanenta utställningar om slottets historia med konstutställningar, aktiviteter för barnen, Guidade turer och konserter. På Slottet händer det ständigt nya saker, ett levande museum.

 

Borgholms Slotts historia

I museilängan på Borgholms Slott finns utställningar om slottets spännande historia. Där finns också fynd som hittats på slottet i samband med utgrävningar samt modeller av hur slottet sett ut under olika tidsperioder.

 

Guidning och äventyr

På slottet finns det en mängd av aktiviteter för både stora och små. Se Hemsidan för aktiviteter, guidningar och äventyr.

 

Slottsbutiken

I entrébyggnaden vid Borgholms Slott finns en slottsbutik. Där betalar du entré till slottet och kan köpa böcker, vykort, leksaker, presenter och andra trevliga minnen från ditt besök. I slottsbutiken säljs även biljetter till vissa konserter, glass, godis och läsk.

 

Öppettider 2023:

Borgholms Slott är handikappcertifierat.

Hundar är välkomna till Borgholms Slott.

 

1 maj – 31 augusti

Dagligen  kl. 10-18

Lördagen 22/7 stänger vi kl 16.30 med anledning av Johan Glans föreställningar senare på kvällen.

Kvällsöppet kl. 10-20 i juli följande datum: 17 juli, 24 juli och 31 juli.

OBS! De kvällar det är konsert stänger slottet kl. 17. Detta sker följande datum: 26-29 juli, 2-5 aug

1 september – 5 november

Dagligen  kl. 10-16

Under Ölands skördefest 29/9-1/10 pågår Fårets dagar.
28 september är slottet stängt p.g.a förberedelse inför Fårets dagar.
29-30 september: kl. 10-18
1 oktober: kl. 10-15

1 – 30 april

Dagligen  kl. 10-16