Ottenby Fågelstation

  • Visit Öland
  • Visit Öland
  • Visit Öland
  • Visit Öland
  • Visit Öland
  • Visit Öland
  • Visit Öland
  • Visit Öland
Adress: Ottenby Fågelstation 401, 380 65 Degerhamn, Sverige
Telefon: 0485-661093
E-post: ottenby@ottenby.se
Hemsida: Ottenby Fågelstation
Läge: Södra Öland
FavoriteLoadingAdd to My Map
Visa på Google karta

Ottenby Fågelstation

Ottenby på Ölands södra udde är en av Sveriges mest berömda fågellokaler. Fågelstationen grundades redan 1946 i samband med tillkomsten av vår huvudman Sveriges Ornitologiska Förening. Ringmärkningen av flyttande fåglar har bedrivits oavbrutet sedan dess och vi är därför stolta över att bibehålla världens längsta obrutna fångstserie.

Vid Ottenby fågelstation bedrivs en omfattande och bred fågelforskning. Verksamhetsfältet inkluderar bl.a. fågelflyttningens gåtor, övervakning av populationsförändringar samt fåglarnas betydelse som reservoar för influensvirus. Till detta kommer en omfattande uppdragsforsk-ning och materialinsamling åt externa institutioner.

Denna viktiga verksamhet baseras på ideella insatser och våra inkomster hämtas främst från besöksturismen genom guidningar och försäljning. För vår miljöövervakande funktion erhåller vi anslag från Naturvårdsverket.

 

Guidning & Besök

Ottenby är ett av landets mest besökta naturområden och ett fantastiskt utflyktsmål för hela familjen. Här på Ölands södra udde finns strövleder över vidsträckta ängsmarker och genom rika ädellövskogar, allt till tonerna av det rika fågellivet och bruset från det omgivande havet.

Fyren Långe Jan är öppen en stor del av året och i naturum Ottenby finns en stor, vacker och barnvänlig utställning om natur och kultur på sydligaste Öland. I samma byggnad ryms också uddens egen restaurang Fågel Blå.

Fågelstationen är belägen strax norr om Långe Jan. För den som är nyfiken på verksamheten och själv vill uppleva ringmärkning av vilda fåglar går det bra att boka en guidning.

Verksamheten på Ölands södra udde väcker många frågor och dessa besvaras bäst på plats mitt ute i den vackra och fascinerande öländska naturen! Vi tar emot svensk- eller engelskspråkiga guidegrupper av alla storlekar och intresseinriktningar.

Flera olika former av guidningar erbjuds av både fågelstationen och naturum, exempel på guidningar är Ringmärkningsguidning, Forskarguidning och Jubileumsguidning. Se hemsidan för info om respektive guidning.

 

Ringmärkning & Observationer

Observationer samt ringmärkning av flyttande fåglar har sedan starten utgjort grundpelarna i fågelstationens arbete. Dessa data protokollförs och dataläggs dagligen och olika former av analyser genomförs regelbundet eller vid behov.

 

Fågel Blå Restaurang & Café

Passa på och ta en paus från allt sevärt och koppla av med något gott att dricka eller äta.

Fågel Blå är både Restaurang och Café, en underbar plats i solen, sitt inne eller ute och njut av dagens upplevelser. Fågel Blå lagar allt på plats, och använder bara råvaror av bästa kvalitet och det är en självklarhet att råvarorna är ekologiska, kravmärkta och närproducerade i så stor utsträckning som möjligt