Skedemosse Museum

  • Visit Öland
  • Visit Öland
  • Visit Öland
  • Visit Öland
Adress: Skedemossevägen 15, 387 90 Köpingsvik, Sverige
Telefon: 070-6264984
E-post: info@skedemosse.se
Hemsida: Skedemosse Museum
Läge: Norra Öland
FavoriteLoadingAdd to My Map
Visa på Google karta

Museet

Kring Kristi fördelse var Skedemosse en av södra Sveriges viktigaste offerplatser. Här offrades stora mängder djur, vapen, guld och även människor – allt för att blidka eller tacka gudarna.

Det i särklass mest berömda fyndet från Skedemosse är guldringarna. Det så kallade Skedemosseguldet består av sju halsringar av rent guld med en total vikt på 1,3 kg – en ofattbar rikedom på den tiden.

På Skedemosse Museum får du uppleva den spännande historien kring offermossen, och om hur livet kunde se ut på järnålderns Öland. Tillsammans med museet finns en vandingsled på 5 km som leder till den gamla utgrävningplatsen.

 

Guide

Guidade turer till utgrävningsplatsen kan arrangeras på begäran. Hör gärna av er så hjälper vi er att arrangera en spännande och intressant dag på Skedemosse Gård!

I museet visas den nyproducerade dokumentärfilmen ”Järnålder – Om en Öländsk storhetstid”. Filmen berättar dels historien om offerplatsen i Skedemosse, men även om andra spännande platser som järnåldersbyn i Skäftekärr och om öns många fornborgar.

 

Öppet

Skedemosse Museum har öppet dagligen kl 11-17 , maj-september.

 

Boende

Skedemosse Gård har även ett B&B och Spa, se Spa Öland Skedemosse Gård under respektive rubrik under BO och GÖRA