VIDA Museum & Konsthall

  • Visit Öland
  • Visit Öland
  • Visit Öland
  • Visit Öland
  • Visit Öland
  • Visit Öland
Adress: Norrbackagatan 2, 387 92 Borgholm, Sverige
Telefon: 0485-774 40
E-post: info@vidamuseum.com
Hemsida: VIDA Museum & Konsthall
Läge: Mellersta Öland
FavoriteLoadingAdd to My Map
Visa på Google karta

VIDA MUSEUM 2000 m2 KONST!

 

TVÅ KONSTHALLAR – TRE MUSEIAVDELNINGAR – STOR MUSEIBUTIK – CAFÉ/BISTRO

VIDA Museum & Konsthall, är byggt på en vidunderligt vacker plats, överst i sluttningen ner mot Kalmarsund alldeles norr om Halltorps Gästgiveri.

Den idag 2000 m2 stora byggnaden flyter ut över sluttningen ner mot sundet, stående på sina pelare och med den mäktiga glasfasaden och det stora trädäcket ut mot sundet. På den 10 000 m2 stora tomten med en fallhöjd på tio meter reser sig VIDA Museum i betong, glas, järn och trä. Det är enkelt och sparsmakat, stramt, utan dekor och med bara enkla väggar och tak. Takhöjden som är mellan 5 och 7 meter gör hallarna stora och rymliga, med det fantastiska ljuset från glasfasaderna i väster tillsammans med ljuset från fönster uppe vid taket.

24 juni 2001 öppnades det nybyggda VIDA museum och konsthall, med en konsthall för galleriverksamhet och två flyglar för vardera Ulrica Hydman-Vallien respektive Bertil Vallien Här visas de viktigaste avstampen från tidigt 1960-tal fram till det absolut senaste inom glas, keramik, skulptur och måleri.

2003 utvidgades VIDA med ännu en konsthall NORRA HALLEN för Rasjösamlingen, en stor privat konstsamling med inriktning på samtida svenskt måleri. På VIDA visas olika, ständigt växlande utställningar med målningar från Rasjösamlingen.

Den 11 juni 2005, då Ulf Trotzig fyllde åttio år, invigdes ännu en konsthall TROTZIGH-HALLEN. I den hallen visar vi varierande utställningar med Trotzigs måleri under hans femtio år långa konstnärskap.

Utöver de permanenta salongerna, så presenteras ständigt nya konstnärer i utställningshallarna, nya konstnärer, nya teman och tekniker, det är alltid något spännande på gång på VIDA.

 

Museibutiken och Caféet

Dessutom finns på VIDA en stor MUSEIBUTIK med ett omfattande urval av framförallt Ulrica Hydman-Valliens och Bertil Valliens produktion plus en mängd varierande glasobjekt som endast finns på VIDA

I museibutiken finns ett urval av Gunilla Ponténs klädkollektion med betoning på det svarta.

Varje år inbjuder vi ett tjugotal av landets främsta silversmeder till utställningar med varierande teman.

VIDAs Café/bistro ligger mellan Norra Hallen och Trotzighallen, dessutom finns en takterrass med underbar utsikt över Kalmarsund . Här kan man avsluta rundvandringen genom VIDA med en enkel måltid eller en god kopp kaffe, inomhus eller på terrassen.

 

The Global Art Glass Triennal

Från VIDA administrerades även Global Art Glass Triennalerna på Borgholms Slott. Triennalerna och VIDA konstmuseum tillsammans placerade regionen, Öland och Glasriket, på den internationella glaskartan. De tre triennalerna visades 1999, 2002 och 2005. Förhoppningsvis återkommer Global Art Glass.