J.A.G.S. Museum

  • Visit Öland
  • Visit Öland
  • Visit Öland
  • Visit Öland
  • Visit Öland
  • Visit Öland
Adress: NEDRA SEGERSTAD 118, 380 65 Degerhamn, Sverige
Telefon: 0485-66 40 22, 66 40 89
E-post: jags@telia.com
Hemsida: J.A.G.S. Museum
Läge: Södra Öland
FavoriteLoadingAdd to My Map
Visa på Google karta

J.A.G.S

Välkommen till Gustaf-Jons värld av fantasi skapad av gestalter från sagor, myter, historia och Bibeln.

Gustaf-Jon har skapat folklore och folkkonst likt Döderhultarn från Småland och Lim-Johan från Hälsingland, men med en speciell karaktär från Ölands Alvar och karga kustland. Drömmen var hans verklighet och det är inte konstigt att hans samtid betraktade de färgsprakande träskulpturerna och tavlorna med stor förundran.

 

Bakgrund

Johan August Gustafsson ”1852-1932” levde hela sitt liv i Segerstads socken på sydöstra Öland. Han var bonde och sjöman men framförallt var han konstnär, bildhuggare och möbelsnickare. Hela sitt liv vid sidan om jordbruket använde han till att skulptera i material som han hittat i sjön och på stranden. Havet och båtar var en viktig del av hans liv. Han gjorde många skeppstavlor och fartygsmodeller. Gården som han brukade låg alldeles intill Östersjön som inspirerade honom och gav material till konstverken. När skepp förliste fick han trä till sina figurer. Annars var det den lilla illustrerade Bibeln av Gustave Doré som gav stoff till ”Kung Farao med följe”, hans mest berömda skulptur.

Som sin sista vilja skrev han i sitt testamente att samlingen skulle visas och vårdas i hembygden för en ringa penning.

 

Museet

Permanenta utställningen

Museet består av en permanent utställning, innehållande Gustaf-Jonssamlingen , här kan ni se hans verk samlade på en plats och följa med genom hans konstnärskap.

 

Tillfälliga utställningar

Utöver den permanenta salongen så ställer olika konstnärer ut under säsongen, spännande kända och okända konstnärer, alltid värt ett besök, se hemsidan för aktuell utställning.