Naturum, Ottenby

  • Visit Öland
  • Visit Öland
  • Visit Öland
  • Visit Öland
  • Visit Öland
  • Visit Öland
  • Visit Öland
  • Visit Öland
Adress: OTTENBY 403, 380 65 Degerhamn, Sweden
Telefon: 0485-66 12 00, 0730-58 23 77
E-post: naturum@ottenby.se
Hemsida: Naturum, Ottenby
Läge: Södra Öland
FavoriteLoadingAdd to My Map
Visa på Google karta

Om Naturum

Ett naturum är ett centrum för besökare till ett naturområde. I naturumen får du veta mer om de djur, växter, geologi och kulturhistoria som format området innan du ger dig vidare ut för att upptäcka naturen.

Ett naturum har till uppgift att visa och berätta om naturen och natur- och kulturhistorien på en viss plats. Det är Naturvårdsverket som beslutar om och bygger nya naturum och kontrollen av utställningarna sköts i de flesta fall via Länsstyrelserna i landet. Just nu finns 25 godkända naturum i Sverige. Många naturum finns i anslutning till en nationalpark eller, som här, ett naturreservat av stort värde. Andra finns stadsnära för att kunna nås på ett enkelt sätt. Målet är att locka besökare in i naturum för att få kännedom om naturen för att sedan vilja gå ut och uppleva naturen! Guiden som möter dig kan också ge information om vandringsleder och speciella platser att besöka.

 

Naturum Ottenby

1997 stod naturumbyggnaden färdig i den gamla fyrbyn. Det rymliga huset smälter fint in i miljön och innehåller naturum med filmsal och en restaurang med vidunderlig utsikt.

I samarbete med Sveriges Ornitologiska Förening (Ottenby fågelstation) har man skapat en unik utställning i naturum. Du kan på egen hand få en spännande inblick i fåglarnas liv, inte minst när det gäller deras imponerande förflyttningar över jordklotet. Hur är det t ex möjligt för en tolv gram tung flugsnappare att hitta vägen från vinterkvarteret i Sydafrika till holken i Blomstermåla där den häckade i fjol? Här visas också de öländska böndernas historiska vård av markerna och dess betydelse för den biologiska mångfalden idag (liksom det moderna jordbruket naturligtvis) och därmed för rastande och häckande fåglar. Naturum och dess personal hjälper Dig dessutom att hitta de bästa smultronställena på Öland, vad gäller flora och fauna eller andra naturupplevelser. Från naturum utgår också de flesta av guidningarna.

Utöver naturum finns också restaurang Fågel Blå, men även ett litet fyrplatsmuseum (tillika matsäcksstuga!), ett gömsle, flera vindskydd och givetvis – ”höjdpunkten” på udden – Långe Jan, som tar Dig nästan 42 meter upp i luften. Vid parkeringen ligger det gamla fågelmuseet samt fågelstationen som ägs och drivs av Sveriges Ornitologiska Förening.

 

Fyren

Fyren Långe Jan tändes första gången den första november 1785 efter en byggnadstid på nästan två år. Fyren var då 60 alnar hög (ca 36 meter) med en diameter av cirka 12 meter och med 197 trappsteg upp till toppen. Långe Jan är i dag 41,6 meter och Sveriges högsta fyr.

Fyren är öppen dagtid under vår, sommar och höst (se naturums öppettider) och utsikten över Östersjön och sydligaste Öland är magnifik! Besöket kostar 30 kr för vuxna och 20 kr för barn.

 

Skådarskolan

Naturum driver tillsammans med Sveriges ornitologiska förening (SOF), Naturbokhandeln, Ottenby fågelstation och Ölands ornitologiska förening (ÖOF) den sk Skådarskolan. Här spanar man in naturen tillsammans under våren och hösten. Programmet är till för hela familjen och en både intressant och givande introduktion till vår värld av fåglar, men inte bara det, man tittar även ner under vattenytan en gång också.

På skådarskolan får man lära sig hantera kikare, lyssna på fågelljud och artbestämma olika fåglar med hjälp av lite knep…. Fågelbok och kikare håller skolan med, men ta gärna med något ätbart för säkerhets skull…. Kläder efter väder dvs vindtätt! Nästan alla gånger träffas man kl 10, och håller vanligtvis på i 2 timmar, allt står i programbladet!

Välkomna!